DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Geheimen

Aandachtig lees ik de mail die via de Luisterlijn e-mailhulp is binnengekomen. Een korte mail maar de wanhoop die er uit spreekt is groot.  'We zijn al bijna 20 jaar getrouwd. Ik houd van mijn vrouw. Maar nu ben ik verliefd op een oude schoolvriend. Na jaren mailde hij mij. We spraken af om herinneringen op te halen. Het begon zo onschuldig. We ontmoeten elkaar steeds vaker. Ik ben zo bang, ik voel me zo slecht, een verrader. Ik wil haar en mijn kinderen niet verliezen.' Ik laat het even op mij inwerken voor ik begin aan een reactie terug.

 Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Bekijk hier het filmpje over dit verhaal.

Een geheim kan onschuldig zijn: een verrassing voor een jarige bijvoorbeeld. Stiekem roken op het toilet. Maar je kan ook informatie verbergen omdat je bang bent voor negatieve reacties, heftige emoties of uitsluiting. Uit bescherming van jezelf of anderen, bewaar je het geheim. Dit kan zwaar drukken. De gevoelens van schaamte, schuld of angst kun je nergens delen. Misschien moet je leugens bedenken of toneel spelen om het geheim te bewaren. Gevolgen van een geheim bewaren zijn eenzaamheid, somberheid, stress en slapeloze nachten. Geheimen geven vaak ook verwijdering in relaties. Het kan ook zijn dat je het geheim van een ander weet en drukt dat zwaar op je.

Als het geheim zo'n last voor je is, werkt het bevrijdend om het iemand te vertellen. Maar de mensen in je omgeving die je vertrouwt, wil je misschien niet belasten met jouw geheim. Of je schaamt je te erg.

Ik heb ontdekt dat mijn vader vreemd gaat.
Ik houd meer van mijn zoon dan van mijn dochter.
Mijn eerste kind heb ik afgestaan voor adoptie.
Ik ben verliefd op mijn psycholoog.
Mijn vrouw mishandelt mij.
Ik ben hoog opgeleid, heb een goede baan en duizenden euro’s schuld.
Mijn vriendin denkt dat ik promotie heb gemaakt. Ik ben ontslagen.
Ik heb ooit iemand iets vreselijks aangedaan.
Ik heb seksuele gevoelens voor mijn kind.
Ik ben zwanger, maar niet van mijn vriend.
Mijn pleegbroer misbruikt mij.  
Mijn vrouw is overleden, het voelt als een bevrijding.
Ik haat mijn schoonvader. Soms fantaseer ik dat hij dood is.
Ik vind het fijn om mezelf pijn te doen.
Mijn halve leven is een leugen. En iedereen trapt er in.
Ik snuif nu zelfs stiekem op mijn werk.

www.mijngeheim.nl
Lotgenoten contact, anoniem je verhaal delen met andere lezers.

Geheimen, de psychologie van wat we niet vertellen. (A. Wismeijer en M. Bots)

Verliefd zijn op je buurvrouw, faalangst hebben, seksueel misbruikt zijn, te veel drinken, verborgen homoseksuele contacten onderhouden, een verrassingsreisje plannen voor je partner. Iedereen heeft geheimen: grote of kleine, schokkende of alledaagse. Zaken waar anderen aanstoot aan kunnen nemen, houden we verborgen om afkeuring, straf, hoon of, het ergst denkbare, sociale uitsluiting te voorkomen. De bescherming die een geheim biedt, heeft echter zijn prijs. Zo kunnen geheimen leiden tot piekeren en somberheid. Wat weten we eigenlijk over geheimen? Waarom hebben we ze en voor wie? Hoe houd je iets jarenlang geheim? En klopt het dat geheimen altijd slecht voor je zijn?

Psycholoog Andreas Wismeijer geeft in dit veelzijdige boek, gebaseerd op jarenlang onderzoek, antwoord op al deze vragen. De openhartige interviews, opgetekend door journaliste Mirre Bots, bieden daarnaast een onthullende blik op de mens en zijn geheimen.

ISBN: 789046806371

Briefgeheimen (Wim Brands)

Schitterend boek vol verhalen over onze angsten, onze wensen, onze levens. Het idee is simpel. Stuur anoniem een briefkaart met daarop een geheim, in woord en/of beeld. De mooiste geheimen komen op een website. Duizenden reacties waren het gevolg. Grote geheimen, kleine geheimen, geheimen van kinderen, pubers, volwassenen, ouderen, kortom: berichten uit onze hele samenleving. Kleine romans zijn het, gemaakt door de mensen die je tegenkomt op straat, in de trein, in de supermarkt.  De allermooiste, schokkendste, ontroerendste, hardste en liefste geheimen zijn nu met enkele korte verhalen van het weeklog van Wim Brands verzameld in het schitterende boek Briefgeheimen. 
ISBN: 9789046802946