DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Seksueel misbruik

‘Als ik vertel wat er is gebeurd, vindt u mij vast heel vies.’ begint de chat. ‘Nou, dat zal niet snel gebeuren. Probeer het maar te vertellen.’ reageer ik. In brokjes volgt het verhaal. Nu en dan stel ik een vraag. Ik begrijp dat een vriend van haar (of zijn?) vader steeds opdringeriger werd. Tot de man onder bedreiging seksueel contact had met de chat(s)ter. Meerdere keren zelfs. ‘Ik heb het mij gewoon laten gebeuren,’ lees ik. ‘Nee’, type ik, 'je bent gedwongen. Je moet heel bang geweest zijn.‘ Ik vraag wie er van af weet. 'Wie zou je in vertrouwen kunnen nemen?'.

Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Wanneer je gedwongen wordt om seksuele handelingen uit te voeren, te ondergaan (verkrachting, aanranding) of getuige van te zijn (tonen van geslachtsorganen), is er sprake van seksueel misbruik. Dit wordt ook seksueel geweld genoemd. Dwang betekent dat je lichamelijk overweldigd wordt. Maar ook een situatie waarin je afhankelijk bent of bang bent voor de ander, valt onder dwang.

Seksueel misbruik komt in alle lagen van de bevolking voor, zowel mannen als vrouwen zijn slachtoffer. Meestal zijn de plegers man en hebben ze een machtspositie ten opzichte van het slachtoffer, bijvoorbeeld vader, hulpverlener of voetbaltrainer. De pleger van seksueel geweld is vaak een bekende, zoals een vader (incest), broer, huisvriend of buurman, soms een (stief)moeder of tante.

De gevolgen van seksueel misbruik zijn groot. Je voelt je onveilig, waardeloos en eenzaam. Je kan (op latere leeftijd) te maken krijgen met (ernstige) psychische en lichamelijke klachten. Door schaamte en angst durf je misschien niet te praten over wat er is gebeurd. Toch kan verwerking pas beginnen wanneer het zwijgen wordt doorbroken.

Niet alleen het slachtoffer maar ook de familieleden, vrienden en/of partner van het slachtoffer van seksueel geweld krijgen veel te verwerken: een worsteling met gevoelens van woede, pijn, machteloosheid. Dit kan tot relatieproblemen leiden tussen het slachtoffer en familie, vooral tussen het slachtoffer en de partner.

Misschien ben jij bang dat je een ander seksueel zal misbruiken of heb je dit gedaan. Wanneer je ongewenste seksuele gevoelens hebt, bijvoorbeeld richting kinderen of je patiënten, is het heel belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Praat er over met iemand die je vertrouwt of via een anonieme hulplijn als de Luisterlijn of Stop it Now. Hiermee kan je voorkomen dat je vervalt of terugvalt in gedrag dat een ander pijn en schade toebrengt. Dit geldt ook voor mensen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand in hun omgeving.

https://niksaandehand.com/
Op de website www.niksaandehand.com reflecteren experts in korte interviews op de documentaire 'Niks aan de Hand'. Ze geven inzichten die helpend zijn voor slachtoffers en plegers. 

https://www.blauwemaan.nl
Blauwe maan biedt professionele hulp als jij of iemand uit jouw omgeving te maken heeft gehad met onvrijwillige seks, seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wij staan voor je klaar als je zelf slachtoffer bent maar ook als je als ouder of partner hulp nodig hebt, zijn wij er om vragen te beantwoorden en je te ondersteunen.  

www.openogen.com
Open Ogen geeft trainingen, workshops, lezingen en voorlichting omtrent het fenomeen “loverboys” en hun slachtoffers.

www.loveralert.nl
Heb je twijfels over liefde en relaties? Vertoont je nieuwe vriendje fysiek, psychisch of seksueel geweld? Heb je het gevoel dat je niet zelf kunt kiezen wanneer en met wie je wilt trouwen? Informatie, tips en ervaringsverhalen.

www.stopitnow.nl
Anonieme telefoonlijn voor volwassenen die zich zorgen maken om de eigen pedofile gevoelens, of dat van iemand in de omgeving.

www.slachtofferhulp.nl/Delicten/Seksueel-misbruik/
Advies voor misbruikslachtoffers.

www.st-lis.nl doelstelling van deze organisatie is het verbeteren van de positie van misbruikslachtoffers.

www.seksueelgeweld.nl
Website voor en door lotgenoten van seskueel geweld (ook ouders en partners). Gesprek en advies.  

www.hulpenrecht.nl
Melding en steun rond misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerken.

www.vooreenveiligthuis.nl
Hulplijn voor wie te maken heeft met geweld in huiselijke kring. Gratis, 24/7.

www.verbreekdestilte.nl 
Anoniem advies voor passende hulp na seksueel, psychisch of lichamelijk geweld.

www.nederlandheelt.nl
Digitaal ontmoetingsplatform voor mensen die seksueel zijn misbruikt.

www.smpr.nl
Interkerkelijk samenwerkingsverband tegen seksueel misbruik in pastorale relaties.

http://www.slachtofferwijzer.nl/ Deze site biedt een overzicht van beschikbare hulp voor slachtoffers van seksueel geweld.

Echt mannen eten geen kaas (Maria Mosterd)

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel gewoon meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland, en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan.

Zes jaar later schrijft Maria dit verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen, en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars.

ISBN: 9789055159048

Het huis van mijn vader (Sylvia Fraser)

Een verhaal over incest, maar vooral een verhaal over de genezende kracht van de menselijke geest. Van jongs af aan tot ver in de puberteit is de hoofdpersoon/schrijfster door haar vader seksueel misbruikt. Om zichzelf te beschermen, splitst zij zich onbewust in twee meisjes: één vrolijke en levenslustige persoonlijkheid en één die zich aan haar vader onderwerpt. Voor de buitenwereld ontwikkelt zij zich normaal en niemand weet dat ze zich vaak schuldig voelt en vies. Ze is populair op school, kan goed leren en studeert filosofie. Ze groeit op tot een vrolijke, intelligente jonge vrouw en trouwt met haar jeugdliefde. Dan beginnen 'depressies als een giftige mist door de barsten van mijn leven te sijpelen'. Haar lelijke en achterdochtige 'ik' klopt op de deur: ze krijgt nachtmerries, haar vader overlijdt, ze gaat scheiden en ze schrijft een boek waarin ze zichzelf niet herkent. Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats en weet ze wat er is gebeurd. Een indrukwekkend verhaal dat zich laat lezen als een roman.

ISBN: 9065903976

Ik was pas twaalf (Nathalie Scheighoffer)

Openhartige, schokkende beschrijving van een incestslachtoffer die hoopt hiermee andere slachtoffers te helpen om over hun ervaringen te gaan praten
ISBN 9065907165

Als je misbruikt bent (Frédéric Geerdink)

Slachtoffer zijn van seksueel misbruik, een aanranding of een verkrachting heeft vaak een enorme invloed op je leven. Of het misbruik nu éénmalig was of langdurig voorkwam, veel vrouwen en meiden zoeken naar wegen om deze traumatische ervaring(en) een plaats te geven in hun leven. Dit boek helpt je op weg om het misbruik te verwerken en ervan te herstellen. Het geeft je antwoord op vragen als: Welke gevolgen heeft het seksueel misbruik voor mijn leven en hoe word ik me daar van bewust? Hoe kan ik mijn boosheid, rouw en verdriet uiten? Hoe reken ik af met schuldgevoelens? Wat kan ik doen aan gevoelens van angst of wantrouwen? Hoe krijg ik weer kracht en zelfvertrouwen? Waar vind ik verdere hulp als ik er alleen niet uitkom? Dit boek geeft jou, en de mensen die je willen steunen, op een heldere en leesbare manier inzicht in het verwerkingsproces. Er staan veel praktische tips en (schrijf) oefeningen in.

ISBN13: 9789062244379

Man is stoer, vrouw is hoer (Maria Genova)

Man is stoer, vrouw is hoer leest als een spannende roman, maar is gebaseerd op een gruwelijke werkelijkheid. Een onthullend boek over wat zich achter de ramen in de hoerenbuurten afspeelt, hoe loverboys jonge vrouwen inpalmen, hoe mooie meisjes als vee worden verhandeld en hoe machteloos de politie meestal is.
ISBN: 9789054292975

Vrouwen te koop (Maria Genova)

Vrouwen die in Nederland op klaarlichte dag worden verkocht en doorverkocht, gefrustreerde politieagenten en machteloze justitie. Met verbazing en ongeloof ontdekt schrijfster Maria Genova de krochten van een rechtsstaat vol onrecht. Haar leven raakt vervlochten met dat van Anna, die twaalf jaar getrouwd was met een loverboy. Samen belanden ze in de wereld van minderjarige seksslavinnen, politierechercheurs, hulpverleners en hoerenlopers. Anna's ex valt haar ondertussen vanuit de gevangenis lastig. Wat gaat hij doen als hij op vrije voeten komt?

ISBN: 9789054293101

{slider=Filmtips}

Lilja4ever (gedwongen prostitutie) De zestienjarige Lilja wordt door haar moeder achtergelaten in Rusland. Daar probeert ze door te stelen in leven te blijven. In een discotheek wordt ze verliefd om een aardige jongen met wie ze een relatie krijgt. Ze gaat in op zijn voorstel om met hem mee te gaan naar Zweden, naar een leven zonder armoede. Zijn bedoelingen blijken niet oprecht, ze komt terecht in de keiharde wereld van gedwongen prostitutie. Een zeer schokkend verhaal.

Festen (incest) Tijdens 60ste verjaardagsfeest van een vader onthult een van zijn zoons tijdens een speach de gruwelijke daden in het verleden, begaan door de jarige.

Precious (incest en mishandeling)

De zestienjarige Claireece Jones, bijnaam Precious heeft een zwaar leven. Precious heeft een dochter met het sydroom van down, wat verwekt is door haar eigen vader. Nu is ze opnieuw zwanger van haar vader. Haar moeder behandelt haar als voetveeg en door haar zwangerschap is ze ook nog eens van school getrapt. In haar eigen fantasie is Precious een superster en krijgt ze veel aandacht in de spotlights en van de paparazzi. Wanneer ze uiteindelijk op een nieuwe school belandt, helpt haar docente, Blu Rain, haar inzien dat ze waardevol is.