DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Vrijwilliger Snek: "De Luisterlijn is meer dan een plek om anderen te ondersteunen; het is een kans om te groeien"

Snek, vrijwilliger bij de Luisterlijn

Mijn reis van persoonlijke groei door vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn heeft een diepgaand inzicht geboden in mijn eigen ontwikkeling en in de menselijke natuur. Belangrijk in deze ervaring is de kunst van oordeelloos luisteren, een vaardigheid die ik, door mijn verleden, als geen ander beheers. Dit vermogen, vroeger een onbewust copingmechanisme om mezelf veilig te stellen, is door therapie een bewust proces geworden. Nu zet ik deze kracht in bij de Luisterlijn.

Vrijwilliger Tessa: "Dit werk zonder salaris doet je realiseren dat je eigenlijk alles hebt"

Tessa, vrijwilliger bij de Luisterlijn

Wanneer de vaatwasser weer is ingeruimd, pak ik mijn koptelefoon en log in op mijn Appeltje. Samen met nog ongeveer 30 vrijwilligers ga ik de telefoon de komende nachtelijke uren aannemen om te luisteren naar hen die willen vertellen. 

Victor Pierau: "Door te schakelen in luistergerichtheid, is het mogelijk om ruis stapje voor stapje los te laten"

Victor Pierau, auteur van het boek 'Leiderschap in luisteren'

Victor Pierau verdiepte zich 10 jaar lang in de wetenschap van het luisteren en ontdekte dat luisteren op 7 niveaus plaatsvindt. Op elk niveau kan je een vorm van ruis tegenkomen, die jou belemmert om goed te kunnen luisteren. En door te schakelen in luistergerichtheid, is het mogelijk om die ruis stapje voor stapje los te laten...

Luisteronderzoeker Corine Jansen: "Kiezen om te luisteren"

Corine Jansen, Luisteronderzoeker

We kunnen niet altijd goed luisteren, en dat is helemaal niet erg. Natuurlijk horen we de ander spreken, maar soms vinden we het onderwerp niet boeiend en als we dat wel vinden zijn we soms al bezig om een reactie te formuleren als de ander stopt met spreken. Soms maken we de zin van de spreker zelfs af.