DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Somberheid en depressie

Wanneer ik de telefoon op neem, hoor ik alleen gekraak. ‘Doe maar rustig aan’ zeg ik. Dit lijkt een opening. 'U bent van de Luisterlijn? Ik mag even praten? Ik zie het niet meer zitten, ik voel me zo somber en leeg.' De vaatwasser moet nog worden uitgeruimd, er ligt nog een huiswerkopdracht. De beoordeling van haar stage viel tegen. Ze voelt het als falen. Die faalangst had ze vroeger ook, ze dacht dat het over was. Niet dus, daar baalt ze van. Haar zusje heeft autisme, zij was altijd degene met wie het goed moest gaan. Oud verdriet steekt de kop op. Hierover praten lucht haar op. Ze gaat zo beginnen aan haar opdracht. En die vaat… die komt morgen.

 Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Je kunt wel eens ‘even een dipje' hebben. Daar kijkt niemand van op. Iedereen is wel eens somber of treurig. Zulke gevoelens kunnen opkomen na een tegenslag of ruzie, het verlies van een dierbaar iemand, of zomaar. Meestal trekt zo'n sombere bui vanzelf weg. Maar misschien blijft deze stemming aanhouden. Je hebt nergens meer zin in of belangstelling voor. Je wordt beheerst door somberheid. Al schijnt de zon en bruist alles om je heen van leven, het raakt je niet. Je mist de energie om iets te ondernemen en het lukt maar niet om minder somber te worden. Mensen die weken- tot maandenlang last houden van zo'n zwaarmoedige stemming lijden aan een depressie.

Bron: Bavo-europoort.nl

Webtips:

www.pratenonline.nl
Informatie en online contact met jeugdhulpverleners bij depressieve gevoelens.

www.depressievereniging.nl
Informatie en lotgenotencontact bij depressiviteit en depressieve gevoelens.
Er is een Depressielijn 088-5054334 die wordt beantwoord door ervaringsdeskundige vrijwilligers.

www.depressiestichting.nl
Het Depressie Centrum (voorheen de Depressie Stichting) zet zich in voor mensen met een depressie en hun naasten. Het centrum wil iedereen die, op wat voor manier dan ook met depressies te maken heeft, zo goed mogelijk informeren over preventie, diagnostiek en behandeling van depressies

www.gripopjedip.nl
Een website voor jongeren die al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten of soms net even iets teveel hebben meegemaakt.

www.psyfit.nl
Een online zelfhulpprogramma om je mentale fitheid te verbeteren, ofwel beter in je vel te zitten.

Somberheid de baas (Paul Wisman)

Somberheid is een bekend vervelend gevoel. We kennen het allemaal en we accepteren het, omdat het bij het leven hoort. Vaak zeggen we dat iemand die somber is, depressief is. Maar niet alle somberheid is depressiviteit. Depressivteit is een ziekte met als voornaamste kenmerk dat de stemming langdurig te somber is en het normale dagelijks leven verstoort. En het verschil is wel belangrijk. Want de ziekte depressie komt niet alleen veel voor, maar er bestaan ook goede behandelingen tegen. In dit boek krijgt u door duidelijke uitleg, aangevuld met de antwoorden op veelgestelde vragen en herkenbare praktijkvoorbeelden een helder inzicht in wat somberheid en depressie is.

Een gewoon gelukkig gezin (Rina Berghout)

Auteur beschrijft op aangrijpende wijze haar jeugd met een manisch-depressieve moeder.

Demonen van de middag (A. Solomon)

Een persoonlijke geschiedenis van depressie.

Kikker gaat fietsen! (M. van Buuren)

Het verhaal van een vooraanstaand intellectueel die in een depressie raakte - en daar weer uitkwam.