Helpen als vrijwilliger

Bij jou kunnen mensen op verhaal komen, anoniem en veilig. Ze voelen zich gehoord, gesteund en soms krijgen ze zelfs inzicht in een probleem of vraag. Je wordt door goede training en begeleiding een deskundige gesprekspartner. Vrijwilligerswerk waar je een wijzer mens van wordt! Enthousiast geworden? Lees verder of kijk waar bij jou in de buurt binnenkort een training begint. 

Test je luisterend oor >>

Wie wij zoeken

Je hebt oprecht interesse in een ander, je spreekt geen oordelen uit en je hebt een open houding. Je staat momenteel stabiel in het leven en je wilt je graag verder ontwikkelen op het gebied van luisterkunst en gespreksvoering. Want er wordt jou veel toevertrouwd als vrijwilliger bij de Luisterlijn. Soms onderwerpen waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Geen makkelijk maar zeker ook geen saai werk. Ieder gesprek is anders. Om een indruk te krijgen: hier kun je een fictief gesprek voeren. Op deze pagina verzamelen wij veelbesproken onderwerpen bij de Luisterlijn. Ze worden ingeleid met voorbeeldgesprekken.

Voel je je aangesproken? Dan maken we graag kennis met je!

Wat wij vragen

Werken bij de Luisterlijn vraagt om ruimte in je hoofd, hart en agenda. Je draait ongeveer een dienst per week van gemiddeld vier uur. De diensten kun je zelf inplannen. Eens per maand luister je 's nachts naar mensen die de slaap niet kunnen vatten. De nachtdienst vraagt natuurlijk meer van je dan een dagdienst. Toch zijn het juist de verhalen in de nacht die dit werk speciaal maken. Behalve voor de telefonische hulpdienst, zoekt een aantal de Luisterlijnlocaties ook vrijwilligers voor de chat- en e-mailhulp. Voor je aan de slag gaat, krijg je een gedegen de Luisterlijntraining die verplicht is. Daarnaast is er maandelijks een leerzame groeps- en trainingsbijeenkomst waar je aanwezigheid en inzet wordt verwacht.

De Luisterlijn streeft naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren. Dit is mede vanwege de investering in training en begeleiding.

Op alle locaties zijn thuiswerkmogelijken bespreekbaar. Echter is het hierbij wel belangrijk dat je over een passende, afgesloten ruimte beschikt om het werk thuis mogelijk te maken.

Wat wij bieden

Intensief, maar verrijkend en zinvol. Dat is hoe de meeste vrijwilligers hun werk ervaren. Het geeft veel voldoening om iets voor een ander te kunnen betekenen. Wat minstens zo belangrijk is, is dat je door het vrijwilligerswerk zelf veel kunt leren, het verrijkt je als mens.

Gedegen training en begeleiding
Voor je aan de slag gaat, krijg je een training. De training bestaat uit 12 tot 14 modules (in totaal ca. 32 - 40 uur training verdeeld over 6 tot 14 weken). Tijdens de training word je ook in de praktijk begeleid door een ervaren vrijwilliger. Gedurende het opleidingstraject zijn er een paar momenten waarop we samen bekijken of het werk en de organisatie echt bij je passen. Na het afsluiten van de training ga je zelfstandig aan de slag op de voor jou dichtstbijzijnde de Luisterlijnlocatie. Ook daarna krijg je trainingen en persoonlijke begeleiding. Omdat we met de trainingen stevig investeren in onze vrijwilligers, streven we in principe naar een langdurige relatie met de vrijwilliger van liefst meerdere jaren.

Kies jouw regio en kijk onder Agenda voor de start van nieuwe trainingen bij jou in de buurt.

Goed geregeld!
De Luisterlijn organiseert haar vrijwilligerswerk op een succesvolle en aantrekkelijke manier. Hier zijn wij trots op. Een aantal de Luisterlijnlocaties zijn een door Calibris erkend leerbedrijf en de training is SPEN-gecertificeerd: de training van vrijwilligers voldoet aan de certificatie-eisen van Stichting Permanente Educatie Nederland. Je kunt na het goed doorlopen van de training dan ook een certificaat ontvangen. Dit kun je gebruiken bij sollicitaties en om vrijstelling te krijgen van studiepunten voor bepaalde opleidingen. Je onkosten worden vergoed en een WA-verzekering wordt afgesloten.

 SPEN logo  calibris logo rgb

de Luisterlijnvrijwilligers vertellen

Onze vrijwilligers kunnen natuurlijk het beste vertellen wat hen bezielt een luisterend oor te zijn!

Bekijk de films:
Henk: ‘’Ik wil mijn levenservaring delen’’
Sandra:  ''Ik geloof in de veerkracht van mensen’’
Irene:  ‘’Ik wil naast de ander staan’’
Lotte: ‘’Ik wil iets betekenen voor een ander’’

Lees de korte interviews met de Luisterlijnvrijwilligers.

Interviews met de Luisterlijnvrijwilligers in de media:

Hier vertelt een vrijwilligster aan Yes We Care wat ze betekent bij de Luisterlijn.
Een vrijwilligster aan het woord in nachtprogramma Nachtwerk van RTVRijnmond.
Een vrijwilliger in beeld in het programma Nooit meer slapen van de VPRO.
Uitzending RTV Utrecht over de Luisterlijn waarin o.a. een vrijwilligster vertelt waarom zij zich inzet.

Aanmelden

Ben je enthousiast? We horen graag van je! Meld je hier aan bij een locatie bij jou in de buurt en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Weten wanneer een training op jouw voorkeurslocatie begint? Kies hier jouw regio en kijk onder het kopje Agenda voor de data.  

Woon je in België? Kijk op de website van onze collega-organisatie Tele-Onthaal.

Wil je graag vrijwilligerswerk doen maar past het werk van de Luisterlijn jou niet? Kijk dan op www.vrijwilligerswerk.nl.