DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Andre (50), vrijwilliger in Utrecht

'Echt luisteren is lastiger dan de meeste mensen denken.'

In oktober 2021 stond vrijwilliger André (50) op station Utrecht CS voor de campagne ‘De kunst van het luisteren’. Echt luisteren is lastiger dan de meeste mensen denken.

“Hoe moeilijk het is om écht te luisteren wordt wel eens onderschat. Dat hebben we laten zien door voorbijgangers de luistertest te laten doen. We lazen een eenvoudig verhaal voor en stelden daar wat vragen over. Bijna iedereen merkt dan dat je geneigd bent om informatie in te vullen die past bij je eigen belevingswereld. Dat is bij luisteren nou juist niet de bedoeling.

Als ik echt luister, let ik ook op wat iemand niet vertelt en hoe iemand iets vertelt. Door goed te luisteren en dóór te vragen maak ik de beller meer bewust van zijn eigen verhaal. Veel mensen vertellen hun verhaal feitelijk, zonder emotie. Ik geef hen de mogelijkheid erop te reflecteren; zich bewust te worden van wat hen is overkomen en wat dat met hen heeft gedaan. Daarmee boor ik een diepere laag aan en kom ik verder dan alleen: de beller is boos of verdrietig. En het hoeft niet altijd zwaar of moeilijk te zijn. Je hoeft geen problemen te hebben om contact op te nemen met de Luisterlijn. Bij ons mag je gewoon je verhaal doen. Wij luisteren.

Wat mij betreft zouden we een evenement als dit vaker kunnen doen. Luisteren is een vaardigheid die we niet meer vanzelfsprekend krijgen aangeleerd. Ik merk dat in onze maatschappij empathie minder op de voorgrond staat. Hopelijk is het voor mensen die de luistertest doen een verrassende ontdekking dat je kunt leren om beter te luisteren.”