DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Blue Monday of niet, de Luisterlijn ontvangt 1.300 oproepen per dag

De derde maandag in januari staat bekend als Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, de zomervakantie lijkt verder weg dan ooit en de dagen zijn grauw en grijs. Mensen kampen met sombere gevoelens.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zorgt Blue Monday niet voor extra drukte bij de Luisterlijn, de grootste organisatie in Nederland die emotionele steun op afstand biedt. “Het klinkt misschien een beetje gek, maar bij de Luisterlijn is het elke dag Blue Monday”, zegt Dorine Kettenes. Zij is al meer dan 10 jaar een van de trainers-begeleiders bij de Luisterlijn. “Het is niet zo dat we op deze dag honderden extra oproepen krijgen. Blue Monday of niet. Bij ons is het elke dag en nacht druk op de lijn.”

1.300 oproepen per dag
De afgelopen jaren steeg het aantal oproepen flink. Getrainde vrijwilligers ontvangen gemiddeld zo ‘n 1.300 oproepen per dag. Dag en nacht bieden zij een luisterend oor aan mensen die hun verhaal of zorgen niet in hun eigen omgeving kwijt kunnen of er niet over durven te praten. “Vooral mensen die somber zijn of het even niet meer zien zitten weten ons te vinden. Dit blijkt wel uit de gesprekken die onze vrijwilligers voeren.” Maar liefst 1 op de 4 bellers kampt met verdrietige of neerslachtige gevoelens. Of Blue Monday nou een verzinsel is of niet, Dorine vindt het goed dat het elk jaar weer een issue is. “Er rust nog steeds een taboe op het praten in de omgeving over depressieve gevoelens. En dat is jammer, want erover praten en je hart luchten kan enorm helpen.”

Wat kun je doen tegen sombere gevoelens?
Op de vraag wat te doen als je je treurig of neerslachtig voelt heeft Dorine nog welk enkele tips: “Verwen jezelf op sombere dagen met een goed boek of een film. Of doe iets voor een ander; breng een bezoekje of doe een klusje. Ga naar buiten, ga bewegen. Lukt het niet om naar buiten te gaan? Stuur een appje of bel even met iemand die je graag spreekt. Erover praten lucht vaak al op. En is er niemand in je omgeving die je kunt bereiken? Bel of chat eens met de Luisterlijn. Blue Monday of niet. Wij zijn er altijd.”