DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Staatssecretaris Van Ooijen over de Luisterlijn: "Echt een pareltje"

Op dinsdag 23 mei nam staatsseccretaris Van Ooijen het onderzoeksrapport naar de 'Maatschappelijke betekenis van de Luisterlijn' in ontvangst. Dit deed hij in Beeld & Geluid in Den Haag onder toeziend oog van vrijwilligers, trainers en de leden van de Raad van Toezicht van de Luisterlijn. De staatssecretaris sprak vol lof over het belang en werk van de Luisterlijn:

"De Luisterlijn heeft een enorme, bijzondere meerwaarde. Juist omdat we in een tijd leven, waarin praten belangrijker lijkt te zijn dan luisteren. Als je dat luisteren tot het hart hebt gemaakt van wie je bent, van je identiteit, dan is dat denk ik alleen maar iets wat zich in de komende tijd, de komende jaren, juist ook op dit moment, meer en meer bewijst: het belang en de grote waarde van luisteren.

En dat andere wat in het hart van de identiteit staat van luisteren, is ook in deze tijd meer en meer van belang. Dat is oordeelloos luisteren. Oftewel luisteren zonder veroordeling, zonder mening, zonder meteen te weten wat er dan werkelijk gebeurt. Iets wat in deze tijd meer en meer noodzakelijk is, want je hoeft maar een krant open te slaan en linksom of rechtsom krijgen mensen veroordelingen over zich heen. En daar kunnen we het misschien in meer of mindere mate mee eens zijn, alleen dat je een lijn kan bellen waar er niet alleen naar je geluisterd wordt, maar waar ook nog eens oordeelloos geluisterd wordt, is eigenlijk de overtreffende trap van de noodzaak in deze tijd.

Kortom: het is een pareltje de Luisterlijn. Ik sta erbij, ik kijk ernaar en ik dien het heel graag. Tegen al die mensen die zich hiervoor inzetten, zeg ik: dankjewel!"