DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Luisteronderzoeker Corine Jansen: "Kiezen om te luisteren"

Corine Jansen, Luisteronderzoeker

We kunnen niet altijd goed luisteren, en dat is helemaal niet erg. Natuurlijk horen we de ander spreken, maar soms vinden we het onderwerp niet boeiend en als we dat wel vinden zijn we soms al bezig om een reactie te formuleren als de ander stopt met spreken. Soms maken we de zin van de spreker zelfs af.


Wist je dat niemand luistert zoals jij? Ieder van ons luistert op een eigen unieke manier die mede wordt bepaald door de filters die onze kijk op de wereld vormgeven.

Deze filters werken soms net als oordoppen en kunnen nog wel eens zorgen voor wat miscommunicatie omdat een ander niet door dezelfde filters luistert en spreekt zoals jij dat doet. Dat maakt het dat het belangrijk is om je bewust te worden van je eigen filters.

Zodra wij naar iemand luisteren, laten we delen van het verhaal in onze gedachten weg, we vervormen delen van het verhaal en/of generaliseren delen van het verhaal. Dat komt o.a. door de taal die iemand spreekt (jargon, definitie of anderstalig), door je eigen herinneringen, je waarden, normen en overtuigingen, de tijd die je hebt voor een gesprek, de ruimte waarin het gesprek plaats vindt, je energie en de beslissingen die jij ooit hebt genomen in je leven die aanwezig zijn als herinnering. 

Doordat we door filters luisteren, 'horen' we, maar 'luisteren' we niet persé. We geven betekenis aan datgene wat we horen op basis van o.a. alle bovenstaande filters, in plaats van wat de ander echt heeft gezegd.

Als je echt verbinding wilt met iemand, geef de ander dan het respect om echt gehoord te worden. Wat mensen je vertellen is belangrijk voor ze, het zegt iets over wat van waarde is voor ze. Als je daar naar luistert en hun begrijpt in plaats van het belangrijk te vinden zelf begrepen te worden, zie je de mens achter de letterlijke woorden en dan ben je verbonden, ook al is dat soms maar een paar minuten…het kunnen hele waardevolle minuten zijn voor een ander….en ook voor jezelf!

Als je dat durft, als je daarvoor kiest, kan er verbinding ontstaan. Verbinden creëert beweging en kan de steen in de rivier zijn waardoor ons leven voorgoed verandert.

Corine Jansen, luisteronderzoeker (corinejansen.com) en medeoprichter van Nederland Luistert (nederland-luistert.nl)