DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Zelfmoord

‘Ik ga zelfmoord plegen. Heeft u tips om dit op een pijnloze manier te doen?.’ klinkt de mannenstem aan de andere kant van de telefoon. ‘Wat verwacht u van de dood en daarna? vraag ik rustig. De man lijkt verrast maar gaat er op in. Hij hoopt zijn vrouw te ontmoeten. Zij overleed vier jaar geleden. Sindsdien heeft het leven voor hem weinig betekenis meer. Met zijn enige kind, een zoon, heeft hij nauwelijks nog contact. Die trekt zich terug in zijn eigen verdriet. We praten over omgaan met verlies. ‘Ik denk dat ik altijd hard voor mezelf ben geweest, ik wil een stoere man zijn.’ Uiteindelijk wordt het een fijn gesprek. 

Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Ik wil niet meer. Ik wil dood. Het leven heeft voor mij geen zin meer. Misschien loop jij wel rond met deze gedachten. Het kan komen door problemen die groter zijn dan jij aan kan. Het kan komen door wat je hebt meegemaakt en de pijn die je daardoor hebt. Het kan komen door je zelfbeeld, je vindt jezelf waardeloos. Soms weet je eigenlijk niet waarom, je ziet het leven gewoon niet zitten. Je wilt dood.

Dit kan blijven bij gedachten. Je denkt veel aan de dood, het lijkt je een bevrijding. Misschien heb je al middelen verzameld om zelfmoord te plegen. Maar je durft niet of iets houdt je toch tegen.

Bij een suïcidepoging (poging tot zelfdoding) probeer je daadwerkelijk een einde aan je leven te maken. Je verwondt jezelf of zou dit doen zonder tussenkomst van anderen, of je neemt opzettelijk een gevaarlijke hoeveelheid van een bepaalde stof in.

Ongeveer de helft van de mensen die overlijden door zelfdoding, bestaan uit mensen die al lange tijd psychisch instabiel en sociaal ontwricht zijn. Bijvoorbeeld als gevolg van een verlies, een ziekte, of andere traumatiserende omstandigheid. Als gevolg hiervan ontstaat een crisissituatie. Deze gaat over in een depressieve periode, overmatig alcohol- of medicijngebruik en ten slotte suïcide.

Wanneer een vriend, kennis of familielid zelfmoord heeft gepleegd, blijf je geschokt en vaak met schuldgevoel achter. Je vraagt je af waarom hij of zij dit heeft gedaan en of het voorkomen had kunnen worden. Misschien voel je je in de steek gelaten, ben je boos of je schaamt je ervoor. Verlies door zelfdoding is een heel eigen en diep verdriet dat niet altijd goed begrepen wordt door de omgeving.

Het kan ook zijn dat een familielid of vriend(in) je heeft toevertrouwd rond te lopen met zelfmoordgedachten. Of je hebt het vermoeden omdat de ander bepaalde opmerkingen maakt of heel depressief is. Je voelt je machteloos, het liefst wil je de ander er van weerhouden. Het is goed en fijn om je zorgen met iemand te delen.

www.113.nl
Zelfmoorpreventie. Online hulpverlening of bellen met 0900-0113 bij hulp met suïcidale gedachten of mensen in de omgeving met suïcidale gedachten.

www.zelfmoord.nl
Informatie en het delen van gedachten

Toen ik je zag (Isa Hoes)

In dit boek vertelt Isa over het leven met haar grote liefde Antonie, vanaf het moment dat ze elkaar leren kennen tot de periode na zijn dood. Een indrukwekkend en aangrijpend relaas over het leven met een partner die manisch-depressief is. 

Afscheid zonder einde (V. Alexander)

Nabestaanden praten over de gevolgen van zelfmoord.

Loden last (B. Hulzebos en B. Bakker)

De auteurs interviewden nabestaanden van zelfdoding en reconstrueerden de omstandigheden waarin mensen tot hun beslissing van zelfdoding komen en de rol van de professionele hulpverlening.

Verdwaald in alle vragen (Alje Kamphuis)

Is een verrassen openhartig boek over de dilemma's waarmee nabestaanden worstelen na de zelfdoding van een dierbare.Ieder jaar stappen ongeveer 1600 Nederlanders uit het leven.

Verder - Over rouw na suïcide  (Anne Polet)

Dit boek gaat over rouw na suïcide. Anne Polet schreef dit boek in eerste instantie als scriptie voor haar studie als psychologe, nadat haar jongere broer zelfdoding had gepleegd. Zij beschrijft in dit boek haar persoonlijke ervaringen gedurende het rouwproces en plaatst deze tegen de achtergrond van gegevens uit de literatuur. Dit boek is een afwisseling tussen persoonlijke notities, en een heldere visie op de ervaringen die de nabestaanden opdoen. Het boek geeft je (wetenschappelijk) inzicht in het slagveld van verdriet waar zelfmoord je doorheen sleept.

ISBN 90-334-5138-7

Veronika besluit te sterven (Paulo Coelho)

Veronika is 24 jaar en 'heeft alles beleefd wat er te beleven viel - en dat was niet weinig!' Met de dood is alles afgelopen en daarom besluit ze er een einde aan te maken, 'eindelijk vrijheid'. Ze slikt een overdosis slaappillen maar wordt wakker in een psychiatrische kliniek. Haar arts vertelt haar dat ze door de zelfmoordpoging een ernstige hartkwaal heeft en nog maar een paar dagen zal leven. Ze leert haar medepatiënten kennen, zoals een depressieve vrouw en een schizofrene man, ze speelt piano zoals ze nog nooit gespeeld heeft en haalt alles uit elke dag die ze nog leeft. Langzamerhand ontdekt ze dat ze wil leven en wat ze met haar leven wil. In deze roman verwerkte de bekende Braziliaanse schrijver (1947) zijn eigen ervaringen met de psychiatrie. Zijn ouders lieten hem in de jaren zestig, vanwege zijn 'anders-zijn', driemaal opnemen in een psychiatrische kliniek in Rio de Janeiro. Een spiritueel boek, boeiend, goed en toegankelijk geschreven.
ISBN: 9789029509688

Ik heb geen toekomst, zei ze (E. den Herder- Michielsen)

Suïcide ligt uiterst gevoelig; achterblijvers voelen zich vaak zeer kwetsbaar. Een van de manieren om zo'n vreselijke gebeurtenis te verwerken, is zoeken naar herkenning. In 'Ik heb geen toekomst, zei ze' vertellen nabestaanden hun verhaal. De auteur laat ouders, broers en zussen, vrienden en vriendinnen aan het woord. Ook gaat ze in op haar eigen ervaring met suïcide, de directe aanleiding voor het schrijven van dit boek. Tevens wordt in het kort een aantal theorieën over suïcide overzichtelijk in kaart gebracht.

ISBN 9789085200543

Waarom heb je het gedaan? (Margreet Blees)

Zelfdoding onder jongeren, gesprekken met nabestaanden.

Ik wil naast je liggen en niet meer wakker worden. ( L. Jusia)

Ik wil naast je liggen en niet meer wakker worden is een autobiografische roman die recht uit het hart is geschreven. De auteur doet hierin verslag van de zelfmoord van haar vriend vanuit twee perspectieven: de beleving van haar vriend en die van haarzelf. Door deze ongebruikelijke aanpak, waarbij ook de gevoelswereld wordt belicht van degene die zelfmoord heeft gepleegd, is een zeer confronterend en pakkend boek ontstaan.

Niets weerstaat de nacht (Delphine de Vigan)

Nadat ze haar moeder dood heeft aangetroffen, gaat Delphine de Vigan op zoek naar de vrouw achter haar moeder. Ze stuit daarbij op ontroerende herinneringen maar ook duistere familiegeheimen.

ISBN  9789051796292

Strohalm

Documentaire in samenwerking met 113Online over hoe belangrijk het is te praten over en te luisteren naar zelfmoordgedachten.

Dag Mams (documentaire) Journalist Bert Molenaar maakte een gedramatiseerde documentaire over suïcide.‘Dag Mams’ laat vooral zien wat een zelfmoord met de nabestaanden doet.

Ik deed een zelfmoordpoging

Le père de mes enfants De ambitieuze, charmante Gregoire Canvel lijkt een benijdenswaardige man. Hij heeft een liefhebbende vrouw, twee dochters met wie hij een goede band heeft en een kleinschalig productiebedrijf (Moon Films). Canvel heeft door de jaren heen echter te veel financiële risico’s genomen met zijn films en staat nu op de rand van een faillissement. We volgen hem in zijn verwoede pogingen een goede balans te vinden tussen het overeind houden van zijn bedrijf en zijn verplichtingen als toegewijde echtgenoot en vader van zijn dochters. Wanneer de druk zo groot wordt, ziet hij maar één uitweg.  

Night, Mother De dochter van Thelma Cates vertelt haar op een avond, heel kalm, dat zij die avond zelfmoord zal plegen. Zij ziet geen vooruitzicht meer in haar leven, ze heeft epilepsie, is werkloos, haar zoon is verslaafd en ze is gescheiden. Thelma staat voor een dilemma. wat kan en moet ze hieraan doen?

(geen trailer beschikbaar)

Love Liza Wilson's vrouw, Liza, heeft zelfmoord gepleegd en heeft Wilson radeloos achtergelaten. Onder zijn kussen vindt hij haar afscheidsbrief. Hij is te bang om de brief te openen en zoekt zijn vlucht in benzine snuiven en radiografisch bestuurbare vliegtuigen. Langzaam maar zeker zakt hij verder af en raakt vervreemd van de wereld.

Zelfmoord (Uitzending BNN them-avond)  Met een thema-avond over zelfdoding haalt BNN dit zwaarbeladen onderwerp uit de taboesfeer. In het programma, gepresenteerd door Patrick Lodiers, zijn verschillende reportages te zien: nabestaanden van Steve vertellen over het raadsel van zijn zelfmoord, Gawy gaat terug naar de plek waar zij ooit een poging deed en Filemon onderzoekt het imitatiegedrag in West-Friesland.

Le Feu Fallet (zelfdoding en eenzaamheid) Le Feu Fallet (1963) vertelt over een man die zich, o.a. door alcoholproblemen, volledig buiten de maatschappij voelt staan. 


 

 

 

 

 

 

Wil je meer filmtips? Kijk op onze Pinterestpagina.