DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Luistertip: Telt het voor jou

Jarenlang (11 jaar om precies te zijn) ben ik vrijwilliger geweest bij de Luisterlijn voordat ik trainer werd op de locatie Nijmegen. In deze 11 jaar heb ik geleerd om zo goed mogelijk te luisteren naar onze gesprekspartners. Om met volle aandacht aan te sluiten bij datgene wat de beller of chatter belangrijk vindt om te delen. 

Vele verhalen zijn zo gedeeld. Verdrietige, aangrijpende, vrolijke, bijzondere, nooit verwachtte en ook dezelfde. En daar gaat deze Luistertip over. Als je vaker hetzelfde verhaal hoort, dezelfde beller of chatter treft, hoe kun je er dan voor zorgen dat je gedachten niet afdwalen, dat je niet terecht komt in je hoofd in plaats van je hart. Misschien zelfs een oordeel hebt over datgene wat iemand steeds overkomt. 


De volgende overdenking had een vast plaatsje op mijn werkplek: 

“Telt het voor jou… 

Dat dit hier.... 

bij mij….. 

Steeds maar weer… 

zo gaat…… 

En ophouden moet…..” 

Bedenk je eens, als je gedachten afdwalen, je niet meer bij de ander kunt zijn of het telt voor jou, dat de beller of chatter steeds maar weer hetzelfde verhaal moet vertellen, omdat het bij haar/hem zo steeds maar weer gaat. Maak ruimte in aandacht en je hart. 

Jaarlijks trainen en begeleiden trainers van de Luisterlijn honderden vrijwilligers in hun luister- en gespreksvaardigheden. Zij delen hun kennis en ervaringen graag om jou en anderen te inspireren beter te leren luisteren. Dit is een bijdrage van Brigitte van der Pluijm (trainer bij de Luisterlijn in Nijmegen).