DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Ear-opener: Praten lucht op, luisteren verbindt

We maken het allemaal weleens mee. Je vertelt over wat je bezighoudt, hebt meegemaakt of hoe je je voelt en de ander reageert met ‘O, dat heb ik ook meegemaakt’, ‘O, dat herken ik ook’, etc. Vervolgens neemt de ander het gesprek over en krijg je niet de kans om verder te vertellen.

Andersom gebeurt dit vast ook. En dat is niet zo gek, want we praten het liefst over onszelf.

60% van de tijd praten we over onszelf
Mensen hebben van nature de behoefte om te praten. Het is zelfs bewezen dat de meeste mensen het liefst zelf aan het woord zijn. Het schijnt dat we in onze gesprekken gemiddeld 60% van de tijd over onszelf praten. En als dit gebeurt via sociale media is dit maar liefst 80%! Volgens onderzoekers komt dat, omdat delen van het brein actiever worden, die ook geactiveerd worden tijdens het hebben van seks of lekker eten. Daarbij komt dopamine vrij, wat zorgt voor een gelukkig gevoel.


Teveel aan het woord
Het is belangrijk om je hier toch bewust van te zijn. Teveel over jezelf praten, staat echte verbinding met de ander in de weg. De ander voelt zich niet gehoord. Om te voorkomen dat je teveel over jezelf praat, kun je de ander aanmoedigen om nog meer te vertellen. Bijvoorbeeld met vragen als: Wat bedoel je precies? Vertel eens verder? Wat doet dat met jou? Dan zal je nieuwe dingen leren, meer te weten komen en merken dat er echt verbinding ontstaat.

De Amerikaanse journaliste Murphy stelt in haar boek dat als je goed luistert naar mensen, je binnen twee maanden een vriendschap hebt opgebouwd. Vertel je alleen maar, dan kun je daar járen mee doorgaan zonder verbinding te krijgen met mensen. (Bron: de Volkskrant, Luister dan!)


Oefening: gebruik minder vaak het woordje ‘ik’
Het online magazine bedrock.nl heeft een leuke oefening, waarmee je kunt oefenen om minder over jezelf te praten en aan het woord te zijn. Spreek met de ander af dat je in een gesprek na 5 keer ‘ik’ zeggen, de ander (weer) het woord geeft. Grote kans dat je  minder over jezelf gaat praten.

Confucius zei het al: ‘Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren als te praten.

Praten lucht op
Praten geeft een gevoel van opluchting, daarom staat bij de Luisterlijn jouw verhaal centraal Vrijwilligers zijn getraind om naar jou te luisteren. Juist als je niet in je eigen omgeving je verhaal kwijt kunt…Iedereen mag gehoord worden, ook jij!