DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

De Luisterlijn en Margriet slaan handen ineen tegen eenzaamheid

In oktober, tijdens de ‘Week tegen Eenzaamheid’, start het tijdschrift Margriet het initiatief Belbuddy’s. Jongvolwassenen die zich alleen of eenzaam voelen kunnen bellen met een Margriet-lezeres, een Belbuddy, voor een goed gesprek of een luisterend oor. Speciaal hiervoor krijgen de lezeressen training van de Luisterlijn. Het sluit aan bij onze missie om het belang van luisteren onder de aandacht te brengen en Nederlanders te inspireren om echt naar elkaar te luisteren.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 10% van de jongvolwassenen (25-35 jaar) in Nederland met eenzaamheid kampt. Ze ervaren onder andere gevoelens van leegte, hebben het idee dat ze er niet toe doen en voelen druk door een vertekend beeld op social media. Vaak zijn ze zich er niet van bewust dat hun problemen worden veroorzaakt door eenzaamheid. Een eerste stap om wat tegen eenzaamheid te doen, is erover praten met iemand die écht naar je luistert.

Training

Margrietlezeressen die aan de slag gaan als Belbuddy krijgen hiervoor eerst een professionele training van de Luisterlijn. De training, een verkorte variant van de luisterlijntraining, is op maat gemaakt en specifiek gericht op jongvolwassenen. Aan de hand van voorbeelden en opdrachten worden Margrietlezeressen klaargestoomd om betrokken te luisteren.


Eenzaamheid doorbreken
Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder van de Luisterlijn: “Wij vinden het fantastisch dat Margrietlezeressen een luisterend oor bieden aan jongvolwassenen die even hun ei kwijt willen over grote en kleine perikelen van het leven. Als Luisterlijn zijn we er voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor, en met dit initiatief en onze campagne bereiken we verschillende generaties. Zo werken we aan een samenleving waarin echt luisteren naar elkaar met aandacht en zonder oordeel vanzelfsprekend is, om zo eenzaamheid te doorbreken. Als er echt wordt geluisterd, maakt dat het verschil.”


Coalitie tegen Eenzaamheid

Margriet Adjunct hoofdredacteur Hélène Delhaas: “Eenzaamheid is een thema dat we vaak in Margriet behandelen. Net als de Luisterlijn zijn we aangesloten bij de Coalitie tegen Eenzaamheid. En daarom is het zo mooi dat we voor deze actie de handen ineen hebben geslagen. Juist nú in deze tijd waarin corona een enorme impact heeft op ons sociale leven en eenzaamheid meer dan ooit voorkomt, is het belangrijk dat we concreet iets doen. Zo is het idee voor Margriet Belbuddy’s ontstaan. Met de Belbuddy’s hopen we een belangrijke bijdrage te leveren om eenzaamheid, en met name die onder jongeren, terug te dringen.”

Over Margriet Belbuddy’s

Margriet Belbuddy’s zitten de hele maand oktober, van maandag t/m vrijdag tussen 18.30 en 22.00 uur, klaar om jongeren een luisterend oor te bieden. Hiervoor is er een speciaal telefoonnummer geopend. Dit is vanaf 1 oktober bereikbaar via 088 076 77 00.  Meer informatie is te vinden op www.margriet.nl/belbuddys

Over de Luisterlijn

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen 1.500 vrijwilligers om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. De vrijwilligers krijgen training en begeleiding van deskundige beroepskrachten. De Luisterlijn is al meer dan 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die emotionele steun op afstand biedt.