Nieuwsberichten
Echt luisteren is essentieel in de liefde. Beter naar elkaar luisteren met deze vier tips
Om de ander lief te hebben, is het van belang dat je de ander hoort en serieus neemt. Dat zorgt voor verbinding. Goede gesprekken en luisteren zijn de basis voor verbinding. Vandaag op Valentijnsdag daarom vier luistertips om beter naar elkaar te luisteren, want echt luisteren kun je oefenen. Goed luisteren zorgt dat de liefde voor elkaar gaat stromen. Begin vandaag, op de dag dat de liefde centraal staat.
1. Open je hart
“Iedereen heeft de wens om gehoord te worden. Toch is luisteren is een vergeten kwaliteit in onze samenleving”, zegt psychologe Saskia Zwijnenburg. Over het algemeen geldt dat mensen graag zelf aan het woord zijn. Belangrijk is om je bewust hiervan te zijn. Onderdruk de neiging om je eigen ervaringen te delen, zinnen af te maken of het gesprek over te nemen. Luisteronderzoeker Corine Jansen en Saskia zeggen hierover het volgende: “Door jezelf beschikbaar maken, je hart te openen voor die ander, bied je ruimte en dat is ongelofelijk waardevol.” Oftewel echt luisteren doe je niet alleen met je oren maar met heel je hart.
2. Geef echt aandacht
“Luisteren betekent dat je aandacht geeft aan iemand’, zegt Paul van Lange, VU-hoogleraar psychologie. Dat klinkt heel makkelijk, maar is heel moeilijk. “Heel vaak luister je met het idee van: wat betekent dit voor mij? Of je denkt aan je eigen situatie. Je moet eigenlijk puur gericht zijn op een ander.” Tegenwoordig is dat nog moeilijker door allerlei andere zaken die onze aandacht vragen of onbewust afleiden. Zo ontdekten onderzoekers van de University of Essex in Engeland dat alleen je telefoon op tafel leggen al een negatieve impact kan hebben op gesprekken en de connectie tussen twee mensen.Dit zorgt al voor minder verbondenheid en afstand. Neem echt de tijd voor het gesprek en leg je telefoon weg.
3. Luister met je lichaam
Luister niet vanuit je hoofd en alle overtuigingen die daar aanwezig zijn. Luister met je lichaam. Voel de energie van de ander en laat merken dat je luistert. Dorine Lustig, trainer bij de Luisterlijn, zegt hierover het volgende: “Luister niet alleen naar wat er gezegd wordt, maar ook naar hoe het gezegd wordt. Daarin ligt de emotie verscholen. Als jij laat merken dat je begrijpt hoe de ander zich voelt, dan ontstaat er echt verbinding.” Soms uiten emoties zich zichtbaar en kun je deze samen delen. Denk bijvoorbeeld aan samen lachen of samen huilen.. Ongeachte welke emoties dit zijn, zorgt dit voor een connectie en echte verbinding. Paul van Lange VU-hoogleraar psychologie: “Als ik luister, dan ben ik eigenlijk altijd op zoek naar contact. Dat kunnen soms minder prettige zaken zijn. Maar met name ook het gezamenlijk lachen. De klik die je voelt. Dat geeft een geluksgevoel.”
4. Wees terughoudend met eigen ervaringen
Wil je er echt voor de ander zijn? Voorkom dat je het verhaal van de ander overneemt door je eigen ervaringen te vertellen. Probeer de neiging te onderdrukken om direct met eigen ervaringen op de proppen te komen, óók als de ander zijn problemen deelt. Probeer eerst goed te begrijpen wat de ander precies zegt, alvorens je eigen mening te geven. Empathie speelt daarbij een hele belangrijke rol in communicatie tussen mensen, zegt Paul van Lange. Zijn tip: “Zet de ervaringen die jezelf hebt even buitenspel, zodat jouw aandacht echt gericht is op de ander. Ga onbevangen het gesprek in. Dat is belangrijk om er echt voor die ander te kunnen zijn.”
Hopelijk kun je met deze luistertips betere gesprekken voeren met de mensen die je liefhebt, maar ook met onbekenden. Benieuwd naar nog meer luistertips? Kijk hier.