DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Nog altijd zorgen om (de gevolgen) van de oorlog in Oekraïne

Het is ruim een een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Nog steeds maken inwoners van Nederland zich zorgen over de oorlog en de gevolgen daarvan. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ook de gevolgen raken veel mensen. Maar liefst 85% van de mensen maakt zich zorgen over de hoge prijzen voor energie en levensonderhoud. Dit horen we ook terug in gesprekken bij de Luisterlijn. 

Wat merken vrijwilligers bij de Luisterlijn?

In de eerste dagen, weken nadat de oorlog in Oekraïne begon, gingen de gesprekken voornamelijk over uitbreken van de oorlog en de situatie daar. Het liet mensen niet onberoerd en zorgde voor gevoelens van angst, paniek, onzekerheid en stress. Naarmate de tijd vorderde, veranderden de gesprekken. Meer en meer gesprekken gingen (en gaan nog steeds) over de gevolgen van de oorlog, zoals de hoge prijzen voor energie en levensonderhoud. Dat brengt ook weer andere gevoelens met zich mee, zoals onzekerheid over hoe lang dit nog gaat duren en financiële zorgen. Het is belangrijk dat mensen hierover praten.

Negatief, verdrietig of ingrijpend nieuws kan voor mensen een aanleiding zijn om contact met ons op te nemen. Zo kan het bepaalde gevoelens oproepen of versterken (denk aan: somberheid, angst, rouw, machteloosheid, eenzaamheid, etc.). Nieuws en actualiteiten komen sowieso vaak in gesprekken met de Luisterlijn aan de orde. Meestal terloops en soms is het hoofdonderwerp van gesprek. Vooral als het impact heeft.    

Wat mensen ook raakt, waar het ook over gaat...

De Luisterlijn is ervoor iedereen die ergens meezit en er in eigen omgeving niet over wil, durft of kan praten. Telefonisch zijn de vrijwilligers 24/7 bereikbaar via 088 0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk via de www.deluisterlijn.nl.

De redactie van RTL Nieuws zag ons bericht van vorig jaar over hoe de situatie in Oekraïne mensen raakt. Hoe is dit nu, bijna één jaar later? Komt het nog steeds ter sprake in gesprekken? RTL Nieuws ging langs bij de Luisterlijn. Kijk de nieuwsuitzending van 19:30 uur op zaterdag 18 februari hier terug (het item begint bij minuut 08.40).