DAG EN NACHT EEN LUISTEREND OOR

DAG EN NACHT

EEN LUISTEREND OOR

Winactie: Dichtbundel LuisterLiefde

Ken of ben je iemand die wel een portie LuisterLiefde kan gebruiken? Petra Hiemstra, samensteller van het boek, verloot twee exemplaren onder volgers en lezers van de Luisterlijn (nieuwsbrief).

Onze directeur Leo Noordegraaf schreef het voorwoord voor deze bundel: 

"De gedichten die hierna volgen beveel ik u van harte aan! Voor mij, als groot liefhebber van proza en poëzie, is het belang van het geschreven en gesproken woord groot. Het kan verheffen, verbinden, verdelen, inzicht geven, verontrusten, troost bieden, oorlogen veroorzaken en oorlogen beëindigen. Tegelijkertijd kan het geschreven of gesproken woord niets zonder u, lezer of luisteraar.

De meeste romans of verhalen hebben een drieledige structuur: begin, midden en slot. De schrijver werkt niet zelden naar de climax toe, die plaats heeft in het slot. Het is wonderschoon om je van begin tot eind te kunnen verliezen in het verhaal, waarbij je door de auteur bij de hand wordt genomen. Je kunt maar één kant op, van het begin naar het einde.

Bij poëzie werkt dat voor mij anders. Je bent op jezelf aangewezen. Op zoek naar rijm of ritme, metrum en cadans. Een gedicht is soms alleen het begin, of alleen het eind. Het vergezicht verpakt in beeldspraak, het inzicht verpakt in één enkele zin. ‘De omgeving van de mens is de medemens’ van Jules Deelder is zo'n dichtregel. Met de zin ‘Ik ben een God in het diepst van mijn gedachten’ opent Willem Kloos alle perspectieven. De God in zichzelf kan een schepper zijn van alles. Misschien zelfs wel van hét Al. Tot de volta waarna het ‘gewoon’ een liefdesgedicht blijkt te zijn (of niet?). Het onderwerp van deze bundel landt bij mij op voedzame grond. Persoonlijk en beroepsmatig. Het inzicht dat Julia van de Griendt biedt met de strofe ‘Luisteren/leerde ik van de/populieren achter ons huis’ sluit aan bij mijn opvatting dat luisteren natuurlijk is, net als de diepgewortelde behoefte om gehoord te worden.

Carolien Libbrecht vraagt in ‘Stille resonantie’ om te proberen te horen wat niet wordt gezegd. Hoe vaak luisteren wij niet eens naar wat wél wordt gezegd? Laat staan dat we horen wat niet wordt gezegd. Ik wens u veel lees- en luisterplezier met deze mooie bundel."

De bundel werd samengesteld door Petra Hiemstra, grootluisterspecialist en directeur van Haagse Hoogvliegers. Petra schreef naast deze dichtbundel ook de boeken Ministeries voor de Nieuwe Tijd en het methodiekboek Mag ik je Grootluisteren? Vertel. voor luisterprofessionals. Voor mensen die behoefte hebben aan een coachtraject en eerst graag zelf één en ander op een rij willen zetten, bracht ze het Ik Luister Je Groot handboek (Doe-het-zelf-coachtraject & e book) uit. In 2023 verzorgt ze twee betaalbare (online) trainingen Mag ik je grootluisteren? Vertel! Op 2 februari een intensieve basistraining en op 16 februari een training voor gevorderden

Maak kans op een exemplaar!

Stuur voor een mail aan petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de titel 'Winactie bundel LuisterLiefde Luisterlijn' en in de mail je adresgegevens*. Er worden twee boeken worden verloot onder alle respondenten na verschijning van dit artikel. Reageren kan tot 1 december. De namen van de winnaars worden bekend gemaakt op de website van Haagse Hoogvliegers in de eerste week van december. 

* Haagse Hoogvliegers slaat jouw adresgegevens niet op en deelt deze informatie ook niet met derden. Wel publiceren ze in het kader van transparantie de namen van de winnaars op hun website. Lees meer hierover in hun privacybeleid.