Pesten

In het berichtenvenster op de chat verschijnt een nieuw bericht: “Het gaat al een poosje niet zo goed met me….., ik woon nog bij m’n ouders, maar die hebben zoveel ruzie. Vroeger werd ik zo gepest, toen had ik niet veel vrienden. En nu ik stage loop voel ik me ineens weer onzeker. Ik hoop dat je mij begrijpt….,  want ik kan er met niemand echt over praten." Ik lees het bericht en antwoord. "Ik luister graag naar je, vertel maar..." 

Dit gesprek is fictief maar geïnspireerd op de praktijk.

Een vaak gebruikte definitie van pesten komt van Dan Olweus (1993, o.a. in Veenstra, 2005): ‘Iemand wordt gepest wanneer hij of zij herhaaldelijk en langdurig wordt blootgesteld aan negatieve handelingen door één of meer personen’.

Het kan heel lastig zijn om met mensen te praten over pesten. Toch is het belangrijk om pesten bespreekbaar te maken. Erover praten de eerste stap om het probleem op te lossen. 

Webtips

Webtips:

www.stoppestennu.nl
Stichting Stop Pesten Nu is hèt informatie-, expertise en kenniscentrum van Nederland met een uitgebreide kennisbank gericht op pesten en online pesten (cyberpesten). 

www.omgaanmetpesten.nl
Weet wat je kunt doen tegen pesten. Ontdek als ouder of professional tijdig signalen en voorkom pesten.

www.pestenislaf.nl
Pesten is laf en kan kinderen onzeker, angstig en verdrietig maken. Ook tientallen jaren na het pesten kan iemand de gevolgen van het pesten nog dagelijks ondervinden. Schoolprestaties en het sociaal functioneren kunnen ernstig lijden onder het pesten. Pesten moet daarom stoppen, zo snel mogelijk.

Boekentips

Laat je niet verpesten (Rutger Verhoeff)

Dit boek neemt je eindelijk terug naar je pestverleden zodat je dat gebruikt om sterker te worden. Je beperkingen kunnen hierdoor worden opgelost, zoals het gevoel altijd eenzaam te zijn, minderwaardigheid, angst, bindingsangst, faalangst en het uit de weg gaan van conflicten.

Alles over pesten (Mieke van Stigt)

‘Alles over Pesten’ is een boek van socioloog en pedagoog Mieke van Stigt. Het boek richt zich met name op ouders en legt uit waarom kinderen en volwassenen pesten. Dit wordt gedaan vanuit een wetenschappelijk oogpunt, waarbij de schrijver gebruik maakt van kennis uit de psychologie, sociologie en biologie, telkens refererend naar de praktijk. Ondanks de wetenschappelijke benadering, weet Mieke van Stigt het boek laagdrempelig en toegankelijk te houden voor een groot publiek. Het boek is een aanrader voor ouders en leerkrachten die te maken hebben met een gepest of pestend kind.

Van pesten naar samenwerken (Sue Young)

‘Het boek ‘Van Pesten naar Samenwerken’ is geschreven door Sue Young en vertaald door Rob de Ridder. Het boek beschrijft een specifieke methode om pesten in groepen en schoolklassen effectief om te buigen in iets positiefs.