Ear-opener: Waarom niet?

Het stellen van de juiste vragen in een gesprek zorgt ervoor dat de ander aan het denken wordt gezet, het contact verdiept en de ander zich gehoord voelt. Het stellen van open vragen helpt daarbij. De "waarom-vraag” is ook een open vraag die vaak gesteld wordt. Maar levert een "waarom-vraag" op wat je voor ogen hebt? Vaak niet!

Een “waarom-vraag” kan voor de ander namelijk ook overkomen alsof er iets verweten wordt. Een “waarom-vraag” heeft dan in dat geval een onderliggende boodschap, waardoor de ontvanger zich aangevallen kan voelen. En dat is jammer want dat levert niet op wat je voor ogen hebt. Kijk maar eens naar de volgende vragen:

  • Waarom heb je dat zo gedaan? (je hebt het niet goed aangepakt)
  • Waarom blijf je dit werk doen? (je zit niet op je goede plek)
  • Waarom zoek je geen contact met anderen? (je doet het nu niet goed)

Daarbij komt dat een “waarom-vraag” vaak ook nog eens lastig te beantwoorden is. Want waarom doe je iets zoals je het doet?

Het goed te beantwoorden  van “waarom-vraag” vergt reflectievermogen, waarbij je onderzoekt waarom je doet wat je doet. De vraag richt zich op beslissingsprocessen en die zitten soms diep verankerd in gedrag.

Welke vragen stel je wel?

Stel vragen om zoveel mogelijk oprechte interesse in de ander te tonen en met een open blik te luisteren, dus niet om jouw mening in te verpakken of je gelijk te halen. Wij nodigen je uit om de “waarom-vraag” eens wat vaker om te buigen naar vragen die beginnen met: wat…, hoe…, wanneer…, welke….?  

Het begint tenslotte met bewustwording…

Veel plezier met ontdekken! Waarom niet ;-)