Tientallen mensen met lichamelijke beperking ontdekken kunst van het luisteren

Nieuws

Op 18 november vond er een uniek luisterevent plaats voor mensen met een lichamelijke beperking. Dit event werd voor de tweede keer georganiseerd door drie goede doelen, die hun handen ineen hebben geslagen om sociaal isolement te voorkomen en het vrijwilligerstekort bij de Luisterlijn op te lossen.

 

Het aantal oproepen bij de Luisterlijn is erg hoog: jaarlijks ontvangt de lijn er ruim een half miljoen. Als er geen actie wordt ondernomen, blijven er in 2020 meer dan 165.000 oproepen onbeantwoord. Extra vrijwilligers zijn dus hard nodig.

Onbeperkt Luisteren
Het event is onderdeel van het project Onbeperkt Luisteren en werd georganiseerd door de Luisterlijn, het KPN Mooiste Contact Fonds en Nationale Vereniging de Zonnebloem, een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een fysieke beperking. Het doel is om mensen met een fysieke beperking mee te laten doen in de samenleving en hen uit te nodigen om vrijwilliger te worden bij de Luisterlijn.

De kunst van het luisteren
Het tweede luisterevent vond plaats in boerderij Mereveld in Utrecht. Zo‘n 50 mensen met een visuele, auditieve of fysieke beperking kwamen meer te weten over de kunst van het luisteren. Aan de hand van verschillende optredens hoorden zij meer over het werk van de Luisterlijn. Ook Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken, was aanwezig en zei: “Jullie zijn allemaal unieke talenten, gebruik je talent. Daarmee kun je andere mensen helpen en hun eenzaamheid doorbreken.” De presentatie was in handen van niemand minder dan Hans Kazan samen met Angela Groothuizen.

Een goed gevoel voor iedereen
Alle deelnemers ontvingen een uitnodiging voor het volgen van een speciale e-learning voor vrijwilligers. Na een professionele training in gespreks- en luistervaardigheden kunnen vrijwilligers vanuit huis aan de slag. Ze voeren gesprekken die niet alleen voor de ander, maar ook voor henzelf van betekenis kunnen zijn. Chaja Kostense werkt ruim 2 jaar als vrijwilligster bij de Luisterlijn en heeft een visuele beperking. “Ik ben erg blij dat ik er dankzij de Luisterlijn voor iemand anders kan zijn. Een mooi gesprek geeft een goed gevoel.”

Eerste aanmeldingen binnen
Na afloop van het event ontving de Luisterlijn al de eerste 15 aanmeldingen. Dorine Kettenes, trainer bij de Luisterlijn reageert enthousiast. “Met dit event willen we laten zien dat iedereen kan meedoen. We hopen dat meer mensen met een lichamelijke beperking zich bij ons melden. Het is juist die levenservaring en geef-nooit-op-mentaliteit die wij zoeken!” Geïnteresseerden kunnen terecht op www.deluisterlijn.nl/onbeperktluisteren voor meer informatie en aanmelden.