Bezoek Staatssecretaris Van Rijn aan Sensoor Haaglanden

Nieuws

Staatssecretaris Van Rijn heeft op dinsdag 13 september een bezoek gebracht aan Sensoor Haaglanden. Hij nam een kijkje bij de eerste trainingsdag voor nieuwe vrijwilligers en sprak met een Sensoorvrijwilligster die die ochtend dienst deed. 

Van Rijn was 's ochtends aanwezig bij een landelijke bijeenkomst van Coalitie Erbij in Centrum Bezuidenhout-West van VOOR Welzijn / Xtra. Tevens waren wethouder Klein van Den Haag en wethouder Vugs van Zoetermeer aanwezig. Sensoor is kernlid van Coalitie Erbij, landelijke coalitie tegen eenzaamheid. Aan het eind van de bijeenkomst bracht Staatssecretaris een kort bezoek aan Sensoor Haaglanden. 

De Staatssecretaris is eerst binnengelopen bij de eerste trainingsdag van een groep van twaalf nieuwe Sensoorvrijwilligers. Sensoortrainster Ellen vertelde over de opzet van de Sensoortraining en over de begeleiding die vrijwilligers krijgen. Een van de nieuwe Sensoorvrijwilligers vertelde de Staatssecretaris onder de indruk te zijn van de professionele wijze waarop Sensoor de intake en training van nieuwe vrijwilligers organiseert. De Staatssecretaris sprak zijn respect uit voor de nieuwe Sensoorvrijwilligers, zeker omdat bij Sensoor dag en nacht gesprekken binnenkomen over emotioneel beladen onderwerpen.

Vervolgens liep de Staatssecretaris de belkamer in waar ervaren vrijwilliger Gretha net een telefoongesprek aan het afronden was. Gretha had al een aantal telefoongesprekken gevoerd tijdens haar ochtenddienst. Zij vertelde de Staatssecretaris over welke onderwerpen het meest aan bod komen via de telefoon, chat en e-mail. De meeste gesprekken hebben vaak als thema enige vorm van eenzaamheid, vaak in combinatie met diverse andere problematieken als psychische problematiek, relaties en financiën. De Staatssecretaris vroeg of het niet moeilijk is om direct oplossingen aan te dragen. Sensoor vertelde dat vrijwilligers juist gewend zijn om aandachtig te luisteren naar de bellers, zodat de bellers zich gehoord en gesteund voelen. Waar mogelijk wordt samen geprobeerd inzicht te krijgen in mogelijkheden om een situatie te verbeteren. Tot slot werd nog gesproken over de landelijke samenwerking tussen 113Online en Sensoor. 113Online telefoongesprekken worden mede beantwoord door Sensoorvrijwilligers.

 DSC9576 kopie

 

 

 

 

 

 

 

Fotograaf: René Verleg