Vijf vragen aan Eric, 30 jaar, vrijwilliger

Vrijwilligers vertellen

'Ik mis in mijn werk de kans om iets wezenlijks bij te dragen aan de maatschappij. Door het doen van vrijwilligerswerk kan ik concreet iets betekenen voor anderen, en zo zowel die ander als mezelf gelukkiger maken.'

Naam: Eric
Leeftijd: 30 jaar
Vrijwilliger sinds: Januari 2011

Vanwege de anonimiteit van onze dienst, geven we niet teveel persoonlijke informatie over de vrijwilliger.

Waarom ben je vrijwilligerswerk voor Sensoor gaan doen?

Ik mis in mijn werk de kans om iets wezenlijks bij te dragen aan de maatschappij. Door het doen van vrijwilligerswerk kan ik concreet iets betekenen voor anderen, en zo zowel die ander als mezelf gelukkiger maken.

Wat kan jij hier voor mensen betekenen?

Via de telefoon en chat kunnen mensen bij mij hun verhaal kwijt. Ik luister naar ze, leef met ze mee, en bied suggesties om hun problemen op te lossen. Het meeste werk doen de mensen zelf: door hun verhaal te vertellen aan een onbekende, niet-veroordelende en geïnteresseerde ander krijgen ze bijna altijd nieuwe inzichten waar ze verder mee kunnen.

Wat doet het vrijwilligerswerk met jou?

Het is erg waardevol. Je betekent direct iets voor een ander, en leert zo ook veel over jezelf.

Welk gesprek is jou het meest bijgebleven?

Tijdens een nachtdienst belde een oude vrouw die weinig plezier meer had in het leven. Het beloofde een zwaar gesprek te worden, maar door juist te zoeken naar waar ze nog wél van genoot kwamen we erachter dat we veel dezelfde boeken hadden gelezen. Zo kon ik om 2 uur 's nachts met haar onder meer Umberto Eco's De Naam van de Roos en het werk van Gerard Reve bespreken. Natuurlijk werden daarmee haar problemen niet opgelost, maar het zorgde er wel voor dat ze in ieder geval die nacht weer even verder kon.

Raad je anderen aan om vrijwilligerswerk (bij Sensoor) te doen?

Ja, enorm. Je wordt al snel meegesleurd in de mallemolen van steeds meer verdienen, carrière maken, verder komen en status verwerven, terwijl dat vrijwel nooit écht belangrijk is. Door vrijwilligerswerk te gaan doen krijg je inzicht in het leven anderen, wen je jezelf eraan dat je niet het centrum van de wereld bent, en zorg je ervoor dat mensen die het minder goed getroffen hebben kunnen meegenieten van de privileges die jij wél hebt gekregen.

Sensoor zoekt meer luisterhelden. Iets voor jou?
Bekijk hier het filmpje met vier portretten van Sensoorvrijwilligers.